Chciałam poczuć wspaniały doping polskich kibiców
O przeprowadzce do Polski, początku sezonu i ulubionych miejscach w Łodzi - mówi Terry Enweonwu, włoska atakująca PGE Grot Budowlanych Łódź.
Początek sezonu zawsze jest trudny, zespół potrzebuje trochę czasu na zgranie się i poznanie. W PGE Grot Budowlanych już wygląda to dobrze, zgadzasz się z tym?
Terry Enweonwu: Oczywiście każdy nowy sezon ma trudny początek, ale czuję, że znajdujemy harmonię i poznajemy się w odpowiedni sposób. Podoba mi się energia, którą ze sobą nawzajem dzielimy.
Jak oceniasz start sezonu? Dwa zwycięstwa w lidze TAURON Lidze i, co najważniejsze, awans do fazy grupowej Ligi Mistrzyń.
Myślę, że to dobry początek, chociaż uważam, że nie pokazałyśmy jeszcze swojego prawdziwego potencjału. Mimo to, jestem bardzo usatysfakcjonowana.
Jak czujesz się zespole? Dla ciebie to pierwszy klub poza swoim krajem
Naprawdę lubię swój zespół i kocham koleżanki z drużyny. Czuję się doceniana i w większości rozumiana. Na szczęście wszyscy mówią po angielsku, więc komunikacja jest dość łatwa.
Co przesądziło o twojej przeprowadzce do Polski?
Chciałam spróbować nowych doświadczeń, szczególnie po mojej drugiej kontuzji. Wybrałam Polskę, ponieważ miałam bardzo dobre wspomnienia z czasu, kiedy przyjechałam tutaj z reprezentacją. Pamiętałam, wspaniały i głośny doping kibiców, którzy wspierali drużynę. Chciałam poczuć to samo.
Spędziłaś już trochę czasu w Łodzi. Miałaś okazję poznać już miasto? Może masz swoje ulubione miejsce?
Zwiedziłam sporą część miasta, ale nadal mam wiele miejsc do zobaczenia. Szczególnie lubię spacerować ulicą Piotrkowską, kiedy mam wolny czas.
Domyślam się, że twoją ulubioną kuchnią jest włoska. Udało ci się znaleźć restaurację w Łodzi, która serwuje dania odpowiadające tym we Włoszech? Może miałaś okazję spróbować kuchni polskiej.
Tak, kuchnia włoska jest zdecydowanie moją ulubioną. I cieszę się, że Polakom też się podoba, bo łatwo było znaleźć restauracje takie jak Roma czy Crudo, żeby zjeść domowe jedzenie. Ale zaczynam też lubić dużo polskich dań i bardzo mi smakują wasze pierogi. Chyba zakochuję się też w różnorodności zup, które przygotowywane są w Polsce.
Powrót do listy